Sumele pe care le-ar putea obtine statul din cele 800 de milioane de dolari ingropati in investitia de la Krivoi Rog ar putea fi directionate spre Mittal Steel, in contul facilitatilor retrase indienilor de catre statul roman, la privatizarea Sidex.
Combinatul de imbogatire a minereurilor de la Krivoi Rog nu va mai fi finalizat prin eforturile statului ucrainean, va fi privatizat, iar Romania va recupera ce se poate din datoria istorica pe care o are de primit de la cel care va cumpara si, ulterior, va opera combinatul. Declaratia a fost facuta de ministrul Economiei, Codrut Seres, cind a revenit in tara, dupa vizita intreprinsa in Ucraina.
„Sint doua variante: prima - sa vindem impreuna cu guvernul Ucrainei participatia noastra, si ce-a de-a doua - sa vinda Ucraina tot, urmind ca investitorul privat sa intre in negociere cu noi pentru a ne recompensa. Sintem de acord cu prima varianta", a spus Seres.
Potrivit acestuia, doua grupuri internationale ar dori sa preia combinatul, Mittal Steel si Arcelor, dar nu se stie cind se va derula privatizarea, pentru ca Ucraina trebuie mai intii sa rezolve controversata vinzare a celui mai mare combinat siderurgic din tara, Kryvorizhstal, care a fost scos din nou la privatizare, dupa ce prima vinzare a fost considerata ilegala.
„Exista varianta recuperarii de bani cash, varianta unei compensari a datoriei cu gaz din Ucraina sau, in cazul in care Mittal va prelua combinatul, varianta compensarii datoriei Ucrainei fata de noi cu datoria pe care o are statul roman fata de Mittal", a spus Seres.
Povestea fiarelor de 800 de milioane de dolari
In 1983, Ucraina a luat decizia construirii unui combinat de imbogatire a minereurilor acide, pe care sa-l faca impreuna cu Romania si cu alte cinci state din blocul comunist. Romania s-a angajat la investitii de circa 800 de m