Romania nu a facut mari progrese in privinta problemei coruptiei, apreciaza o evaluare independenta. Raportul, realizat de revista Dilema Veche si site-ul EurActiv.ro asupra progreselor inregistrate de Romania de la aparitia ultimului Raport de tara al Comisiei Europene, noteaza Romania cu 4,9 la capitolul lupta anticoruptie.
Romania nu si-a facut temele fixate de Uniunea Europeana la capitolul preventia coruptiei, apreciaza Codru Vrabie, expert anticoruptie la Transparency International Romania (TIR), unul dintre cei zece experti consultati de Dilema Veche si EurActiv.ro.
"In ceea ce priveste sanctionarea coruptiei, neindemanarea este evidenta si se traduce prin cautarea disperata a marilor rechini. In privinta combaterii, modificarile aduse legislatiei, in sine, nu reprezinta decat un pas - pe jumatate sovaitor, din cauze interne, pe jumatate temator, din cauze externe", a adaugat expertul TIR.
El considera ca la nivelul clasei politice romanesti nu s-a inteles ca tema coruptiei nu este una independenta: "Coruptia afecteaza functionarea mediului de afaceri, pentru ca se traduce in competitie neloiala; coruptia diminueaza capacitatea administratiei publice de a aplica legislatia in vigoare, pentru ca se traduce prin ineficienta; coruptia impiedica reforma Justitiei, pentru ca arunca umbra indoielii asupra tuturor magistratilor", a subliniat Codru Vrabie. Radu Nicolae, coordonatorul Programului de Integritate Publica din cadrul Centrului de Resurse Juridice (CRJ), a apreciat progresele facute de Ministerul Justitiei prin legislatia si strategia anticoruptie care este mai coerenta si centrata pe prioritati.
Expertul CRJ considera pozitive, in perspectiva Raportului de tara al Comisiei Europene, si imbunatatirea semnificativa a formularelor declaratiilor de avere si de interese, legiferarea procedurii testelor de integritate in administratia pu