Ieri, cele patru confederatii sindicale reprezentative in Romania, CNS-Cartel Alfa, BNS, CSDR si CNSRL Fratia au decis sa isi suspende participarea din structurile de dialog social. Mai simplu, sa rupa orice legatura cu Guvernul, aceasta deoarece organizatiile sindicale nu au fost consultate atunci cand au fost adoptate Codul Fiscal, Codul Muncii si, mai nou, Proiectul de Buget pentru anul viitor.
O actiune justificata, menita sa atentioneze Guvernul ca incalca principiile dialogului social, el fiind obligat, prin lege, sa obtina avizul Consiliului Economic si Social pentru orice proiect de lege de interes pentru partenerii sociali.
Insa protestul sindicalistilor nu pare sa aiba nici o finalitate. Sa fim realisti. In cei peste 15 ani care s-au scurs nu poti enumera o singura actiune guvernamentala care sa fie aplicata dupa ce ea a fost discutata la modul cel mai serios cu reprezentantii patronatelor si sindicatelor. Cu siguranta nu veti gasi astfel de exemple. A, ca au mai existat si exceptii este altceva, ceea ce confirma regula. O astfel de exceptie ar putea fi modificarea, in februarie anul acesta, a Codului Muncii.
Dar exemplul este explicabil depasind bariera dialogului social. A trebuit ca mai bine de un an organizatiile patronale autohtone sa explice, in van, Guvernului, ca prevederile puse in practica in martie 2003 au dus la rigidizarea pietei muncii. Cei din Palatul Victoria nici nu au vrut sa asculte.
Nu acelasi lucru l-a facut cand criticile au venit din partea reprezentantilor Uniunii Europene si a investitorilor straini care amenintau cu blocarea proiectelor investitionale. Abia atunci s-a luat decizia modificarii documentului, luand nastere noul Cod al Muncii care, nici acesta, nu multumeste pe nimeni. Cam asa sta treaba cu dialogul social in Romania. Nu numai sindicatele sunt nemultumite. Mult mai multe pasuri au patronatel