(Foto: )
Crime, mii de furturi si sute de talharii nu au fost inca rezolvate de Politie, unele de ani de zile. Explicatiile nerezolvarii acestor cazuri pot fi multe, lipsa martorilor, a dovezilor, dar si a lipsei de interes a politistilor in unele cazuri.
Cel mai grav e ca unele dosare cu AN se apropie de termenul de prescriptie, iar autorii nu vor raspunde niciodata pentru faptele lor. La inceputul anului 2005, in sertarele politistilor se aflau 10.120 de cazuri inregistrate cu AN - autor necunoscut. La acestea, s-au mai adaugat in primele 9 luni 3.514 dosare.
Din numarul total al dosarelor cu autori necunoscuti au fost rezolvate 2.120.
Seful Inspectoratului Judetean de Politie, cms. Ghiorghi Plai, a considerat ingrijoratoare aceasta statistica si le-a cerut politistilor sa prezinte o situatie exacta a fiecarui dosar cu autori necunoscuti si sa explice exact ce s-a intamplat in decursul timpului cu anchetele efectuate.
Sunt cazuri in care plangerile cetatenilor s-au plimbat de la un politist la altul sau pur si simplu au fost aruncate intr-un dulap fara sa se intample nimic. Unii politisti s-au ales chiar cu sanctiuni pentru ca nu si-au facut treaba, iar altii au fost trimisi sa caute reclamantii, martorii si probele.
In urma unor analize interne, s-au descoperit reclamatii de furturi ramase in acelasi stadiu de 3-4 ani.
Norocul le surade uneori politistilor
Un dosar e clasificat "AN" daca in 30 de zile autorul nu e identificat. E una din regulile interne ale Politiei. Dar asta nu inseamna ca se va depune praful pe dosar. Obligatia politistilor e sa caute in continuare martori, probe care sa duca la prinderea infractorilor.
Unele situatii se rezolva cu mare noroc, infractorul susp