Premiera in politica romaneasca. Ieri, guvernele Romaniei si Ungariei au avut o sedinta comuna la Palatul Victoria. Modelul a fost lansat in Europa de catre Franta si Germania, Romania si Ungaria fiind urmatoarele state europene care l-au urmat. Premierul Tariceanu a precizat ca va extinde aceasta practica cu Bulgaria si Republica Moldova.
Initiativa sedintei comune a celor doua guverne apartine premierului roman, care a invitat, in ianuarie 2005, Executivul maghiar la Bucuresti. Dincolo de succesul de imagine, cele doua guverne au incheiat o serie de memorandumuri si acorduri in domeniile social, diplomatic, militar, economic si cultural.
Motivul: „Planurile nationale de dezvoltare ale Romaniei si Ungariei sint convergente", potrivit declaratiilor repetate ale celor doi premieri, Calin Popescu Tariceanu si Ferenc Gyurcsany.
Totusi, una dintre marile doleante ale UDMR, al carei lider este viceprim-ministrul Marko Bela - precipitarea lucrarilor la autostrada Bechtel -, nu a primit un raspuns favorabil de la Tariceanu, care a spus ca, pina la clarificarea legalitatii termenilor contractului incheiat de guvernul PSD, lucrarile nu vor incepe.
Un alt subiect delicat - solicitarea unor reprezentanti ai minoritatii maghiare ca Universitatea clujeana Babes-Bolyai sa fie separata - a fost clarificat de Tariceanu: „Nu cred in valentele separarii. Cred ca diversitatea este elementul care va imbogati patrimoniul spiritual".
Potrivit ministrului Codrut Seres, in sedinta comuna de ieri, nici un ministru nu a abordat cele doua probleme care au preocupat mass-media si opinia publica.
Romanii si maghiarii vor pierde mai putin timp la frontiera
Cele doua guverne au stabilit sa introduca proceduri de control in timpul mersului trenurilor, care sa faciliteze procedurile de trecere a frontierei in traficul