Una din problemele grave care este departe de a fi reglementata in perspectiva aderarii la UE este adaptarea legislatiei pietei interne la cerintele pietei comunitare. Lipsa de informare si necunoasterea practicilor pot aduce mari prejudicii firmelor romanesti. Un exemplu cat se poate de elocvent se refera la drepturile de proprietate intelectuala.
Cerinte care aduc necazuri
O data cu aderarea la Uniunea Europeana, titularii marcilor autohtone trebuie sa se alinieze la cerintele si practicile comunitatii europene.
Deocamdata, aceasta problema este rar dezbatuta, iar in Romania nu exista suficienta practica in privinta drepturilor de proprietate intelectuala si a litigiilor legate de acestea, mai ales daca este vorba de procese internationale.
Multi dintre titularii de marci din tarile din Estul Europei, care au intrat in UE, au avut surpriza sa constate ca marcile lor sunt inregistrate la nivel comunitar. In aceasta situatie, riscul este enorm.
Daca, de exemplu, denumirea unei marci inregistrate in Romania a fost deja inregistrata la nivel comunitar, conform tratatului de aderare, marca inregistrata conform cerintelor UE va fi protejata si in Romania.
Insuficienta informare a oamenilor de afaceri romani face ca acestia, in necunostinta de cauza, sa isi denumeasca marcile similar celor inregistrate deja la nivel european. In cazul unor actiuni in instanta, romanii au toate sansele sa piarda procesele si, implicit, bani si ani de munca.
Anularea marcilor
Cea mai simpla actiune de contracarare a acestor perspective, mai mult decat sumbre, este consultarea denumirilor de marci inregistrate si alegerea altor denumiri. Demn de mentionat e ca trebuie evitate chiar si denumirile similare.
Consultarea se poate face apeland site-ul Oficiului de Armonizare in Cadrul Pietei Interne (www.o