Combaterea coruptiei, unul din ultimele mari obstacole ale Romaniei in calea integrarii in Uniunea Europeana, nu va afecta totusi procesul. Ambasadorul britanic Quinton Quayle ne imbarbateaza, spunand ca meritam sa facem parte din aceasta organizatie, in vreme ce ministrul roman al integrarii europene, Anca Boagiu, sustine ca ne-am schimbat si suntem pregatiti pentru aderare.
Comisia Europeana va prezenta la inceputul saptamanii viitoare rapoartele de monitorizare asupra progreselor realizate de Romania si Bulgaria in vederea aderarii la UE. In ansamblu, raportul Comisiei Europene se prefigureaza pozitiv pentru Romania si, conform zvonurilor care circula in ultima vreme in mediile avizate, ar putea accentua o detasare a Romaniei de Bulgaria.
Cu toate acestea, este posibila avansarea unor noi avertizari din partea oficialilor europeni pana la sfarsitul acestui an, inainte de redactarea raportului final de monitorizare din primavara viitoare. O asemenea scrisoare de avertizare ar urma sa precizeze clar ce trebuie sa faca Romania pentru a evita activarea clauzei de salvgardare.
Comisia Europeana a mentionat cateva puncte in scrisoarea de avertizare transmisa Bucurestiului in luna iunie, obligand autoritatile sa ia masuri concrete in aceste domenii. Raportul de marti va arata, printre altele, care este situatia in cazul acestor capitole problematice.
Cele sapte domenii identificate de CE au vizat impozitarea, drepturile de proprietate intelectuala, agricultura, achizitiile publice, reforma justitiei (mai ales combaterea coruptiei), mediul, concurenta (in special problema ajutoarelor de stat).
Daca aceste probleme nu vor fi rezolvate eficient si in timp util, exista riscul activarii clauzei de salvgardare, ceea ce ar implica amanarea aderarii efective a tarii pana in 2008 si pierderea unor sume importante ce ar r