Crearea Zonei Metropolitane, formata din Bucuresti si judetul Ilfov. Acesta este dezideratul parlamentarilor PSD, dar si ai PNL, care au initiat, la concurenta, in Parlament, proiecte de lege pe aceasta tema.
Legea Zonei Metropolitane Bucuresti, in varianta PSD. Legea privind Zona Metropolitana Bucuresti – Ilfov, in cea a PNL. Ambele proiecte au fost depuse zilele trecute la Camera Deputatilor si seamana ca doua picaturi de apa.
Cu un pas inaintea PSD, deputatii liberali si-au prezentat inca de acum cateva zile proiectul, insa ieri pesedistii si l-au revendicat. Fostul primar al Sectorului 1, Vasile Gherasim, a spus ca aceasta tema se afla in dezbaterea PSD de peste sapte ani, iar liderul organizatiei Bucuresti, Dan Ioan Popescu, i-a acuzat pe deputatii PNL ca au copiat proiectul.
"O parte dintre colegii de la PNL l-a copiat foarte rapid si au incercat sa-l propuna ca pe o initiativa liberala", a spus Popescu, precizand totusi ca si-ar dori ca proiectul sa nu fie transformat intr-un nou prilej de lupta politica.
SCHIMBARI. In versiunea PSD, Zona Metropolitana include 58 de comune si patru orase din proximitatea Capitalei si se intinde pe o suprafata de aproximativ 2.000 km patrati.
Potrivit proiectului, Centrul Metropolitan Bucuresti va fi format din sase sectoare, care vor avea rang de orase si vor fi conduse de un primar si doi viceprimari, iar Zona Premetropolitana va fi constituita din teritoriul inconjurator Centrului Metropolitan Bucuresti.
Pesedistii propun ca autoritatile administratiei publice sa fie reprezentate de Consiliul Zonei Metropolitane – format din 75 de consilieri – si consiliile locale, ca autoritati deliberative, si primarul general al Zonei Metropolitane si primarii localitatilor, ca autoritati executive.
Primarul general va fi secondat de patru viceprimari, cate