Intre 14 si 26 noiembrie, 12 scriitori romani vor strabate Franta de la nord la sud, pentru a promova literatura romana in 30 de orase, in cadrul programului Les Belles Etrangeres, organizat de catre Centrul National al Cartii din aceasta tara. Se vor numara printre ei Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Stefan Agopian, Gabriela Adamesteanu. Cu aceasta din urma, autoarea "Diminetii pierdute", am realizat prezentul interviu, ca o avanpremiera la periplul francez, dar nu numai.
-Stimata doamna Gabriela Adamesteanu, clasamentul literar din "Bucurestiul Cultural", supliment al revistei 22, suscita un interes aparte in randurile lumii scriitoricesti din Capitala si din tara. Cum si de ce a aparut ideea unui asemenea top?
- Inca de dinainte de 1990, am observat ca exista o "bursa orala" a valorilor literare, ca premiile (date mult mai pe merit decat astazi) erau anticipate, ca intre scriitori se vorbea despre cartile bune si despre autorii lor. Eu nu am mai trait in lumea literara in ultimii 15 ani, iar timp de 10 ani nu am citit aproape deloc literatura; cand am reinceput sa citesc, am fost prinsa de cartile autorilor straini. Terenul literar romanesc de astazi imi este inca strain, dar citisem articole ce contestau autori pe care ii stiam importanti sau pledau pentru revizuiri (pentru ca daca nu citeam carti, in schimb citeam multa presa, de toate felurile). Hai sa facem si noi o ancheta pe tema aceasta, am propus, si tot incercand sa realizam o lista cat mai necontestata de critici care sa ne raspunda, incluzand toate regiunile, toate generatiile, toate gruparile, am ajuns si la numele de "Bursa a Valorilor Literare" - termenul ii apartine lui Paul Cernat. Am vrut sa tina un numar, doua, dar, ca orice bursa, si Bursa Valorilor Literare (BVL) si-a avut mersul ei. Se va opri insa deocamdata, la sfarsitul lui noiembrie, pentru ca treb