Aur, argint si moaste
Ce a cazut, oare, in mainile fancezilor? Ei au scos din Moscova peste cinci tone de argint si aproape 300 de kilograme de aur. Pentru completarea muzeelor imperiale din Franta erau duse si obiectele sfinte ruse, care se pastrau in catedralele Uspenie si Arhanghelsk din incinta Kremlinului, o parte din crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul, o arca cu moastele Sfantului Andrei Primul Propovaduitor (mana dreapta), icoana Maicii Domnului din Ierusalim. La Luvru ar fi urmat sa ajunge si drapelele capturate ale Turciei, Rzecz Pospolitei (Poloniei - n.n.) si piesele din Palatul Armelor. In afara de aceasta, din incinta Kremlinului au disparut numeroase lucruri mai marunte, dar foarte scumpe. Pana nu demult, nu exista nicio lista completa a acestora, insa, in prezent, s-au realizat progrese in reconstituirea inventarului comorilor disparute.
Transportul cu lingouri de aur si argint care numara 25 de care, alaturi de trezoreria armatei, patrimoniul statului major si convoiul de care al lui Napoleon personal a fost pazit de divizia Tinerei Garzi, aflata sub comanda generalului Clapared. Doua care cu cea mai pretioasa parte a ?trofeelor moscovite? erau pazite de detasamentul comandat de locotenentul Marcellin.
Lista lui Saint-Didieu
Recent, in mainile istoricului Igor Grutko din Minsk a cazut un document important, intitulat ?Starea obiectelor expediate in Franta in calitate de trofee, urmare a executarii decretelor Majestatii Sale Imperiale si Regelui si corespondenta privind aceste chestiuni?, semnat de presedintele comisiei pentru adunarea obiectelor pretioase prezente in catedralele Kremlinului, baronul Saint-Didieu. La 10 octombrie, el a semnat opisul detaliat care consemneaza in mod meticulos: ?Cruciulita impodobita cu pietre pretioase... Patru lingurite... Vasul de aur... Icoana Sfintei Fecioare, acoperita cu au