Retete din plante aromate si conifere: uleiuri, balsamuri, alifii, marmelade
E suficient sa faceti o preumblare intr-o padure de brad, inarmati cu un cos. Din cateva cetini, un pumn de conuri si un chiup de rasina, veti putea prepara remedii miraculoase impotriva bolilor anotimpului friguros. Ca sa nu mai vorbim de placerea de a contempla o padure vesnic verde, de conifere, inspirandu-i aromele si efluviile de oxigen
Uleiuri
Ulei de dafin
Recomandari: raceli, reumatism, guta, nevralgii.
Ingrediente: 100 g foi de dafin, 1 l ulei de masline. (Un alt ulei puteti obtine din urmatoarele ingrediente: 100 g ace de pin, 50 g boabe de ienupar, 50 g scoarta de plop, 1 l ulei de masline sau floarea-soarelui).
Mod de preparare: Se maruntesc plantele si se amesteca bine. Se pun intr-o sticla, se toarna peste ele uleiul, se insurubeaza capacul si se lasa sa se macereze 6-8 saptamani, intr-un loc cald, scuturand sticla o data pe zi. Dupa expirarea timpului de macerare, se strecoara. Pentru prepararea maceratelor cu ulei se recomanda exclusiv uleiul presat la rece. Practica a dovedit ca acesta are cea mai buna stabilitate in timpul macerarii si ca poate fi folosit vreme indelungata. Sticla cu plantele si uleiul trebuie umpluta bine, pana sus, pentru ca intre ulei si dop sa fie cat mai putin aer. In felul acesta, se evita rancezirea sau aparitia mucegaiului in timpul macerarii. Caldura care se degaja in interiorul sticlei duce la formarea apei de condensare. Picaturile de apa cad pe suprafata uleiului, se incalzesc din nou si se strang iarasi pe dop. Caldura din interior si apa de condensare sunt o buna premisa pentru dezvoltarea germenilor patogeni. Cu cat este mai plina sticla cu ulei, cu atat e mai redusa formarea acestor germeni.
Atentie: pentru prepararea uleiurilor, folositi plante proaspete si uscate, nu acoperite cu