COTROCENI In decursul celor mai bine de trei secole de existenta, Palatul Cotroceni a cunoscut in evolutia sa mai multe etape distincte, manastire si resedinta domneasca, palat regal, palat al pionierilor, urmate de o perioada de restaurare si reconstructie care a durat un deceniu (1976-1985), Ceausescu dorind sa faca aici o resedinta prezidentiala, pentru ca incepand din 1991 sa devina Muzeu National.
Am descoperit Palatul Cotroceni la o varsta frageda. Parintii mei m-au inscris la cursurile de inot care se faceau la Palatul Pionierilor, care nu era altul decat fosta resedinta a Reginei Maria, in jurul careia bunica mea tesuse o aureola speciala, umplandu-mi copilaria cu povesti despre ea. Dupa 1989, aveam sa redescopar Cotroceniul, lucrand acolo pentru o perioada de cateva luni. Eram coplesita zi de zi de farmecul discret al Palatului si luam la rand fiecare camera doar de dragul de a o revedea. Cand ajungeam la apartamentul care ii apartinuse Reginei as fi putut jura ca de fiecare data zaresc silueta ascunsa printre faldurile perdelelor grele care acopereau ferestrele si simteam o placuta mireasma de violete, flori pe care stiam ca le adora. In "Povestea vietii mele", Ed. Moldova, 1991, Maria spunea: "Visul oricarei femei e sa aiba o casa a ei. N-are a face cat de mica si de smerita, numai sa fie intr-adevar a ei, cuibul, adapostul, retragerea". Cotroceniul a fost casa ei.
DE DINCOLO DE VREMI. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a renovat casele domnesti, iar timp de 3 ani va pendula intre Iasi si Bucuresti. Din 1862 Manastirea Cotroceni cedeaza teren in favoarea unei resedinte cu caracter politic. Din punct de vedere juridic si administrativ, casele domnesti apartineau manastirii prin hrisovul de ctitorie, dar ramaneau in folosirea domnitorului. Casele domnesti au fost remodelate de Carol I, care a pastrat fundatiile si pivnitele vechi. A rezultat un palat