Targul RomHotel 2005, desfasurat in perioada 20-23 octombrie la Romexpo, a reunit experti bucatari si somelieri in cadrul celor doua evenimente culinare: Salonul Gastronomic si Barfest.
Salonul Gastronomic din cadrul RomHotel 2005 si-a ales pentru prima editie o tema curajoasa: "Bucurestii de alta data". Evenimentul s-a axat pe ideea ca bucataria este a opta arta. Maestrul Petrisor a fost cel care a venit cu ideea si a fost sprijinit de Fundatia Culturala Societa. La etajul pavilionului 13, unde a avut loc evenimentul, organizatorii au reusit sa isi sustina ideea, cu demonstratii de arta fotografica cu imagini din Bucurestiul interbelic, arta grafica, pantomima, un recital de jazz si cateva proiectii ale unor filme din anii 1936 si 1940. Victoria Anghelescu, istoric de arta, a sustinut ideea unei asemenea imbinari, intre hrana materiala, data de arta gastronomica si cea spirituala. "Este vorba aici de intregirea imaginii: tehnici din culisele unui restaurant, rafinamentul aranjarii unor mese, pana la atmosfera care se creeaza, placearea spirituala", spune ea.
COMPETITIE. Prima zi a salonului a inceput cu un concurs de bucatari. Concurentii au fost elevii Colegiului Economic Viilor si ai Grupului Scolar Doamna Chiajna din comuna Rosu. Acestia au avut drept sarcina sa prepare, din niste ingrediente date, un fel de baza, pe care apoi sa-l prezinte juriului. Chiar daca premiul nu a fost decat o diploma, maestrul Petrisor spune ca vrea sa incurajeze concurenta intre acesti adolescenti. Un alt motiv a fost si faptul ca firmele contactate nu au dorit sa se implice in sponsorizarea unei astfel de actiuni, pentru ca nu renteaza. "Multi considera ca acesti oameni, bucatarii, nu au valoare, dar vreau sa se stie ca nu este asa, mai ales ca fara mancare nu putem trai", spune Petrisor. La sectiunea a doua a concursului, au participat bucatari cu o experienta de cel put