Romania reuseste sa obtina de la Comisia Europeana un scor mai bun decat Bulgaria. Este pentru prima data cand rezultatele monitorizarii anuale sunt favorabile Bucurestiului. Asta nu inseamna, insa, ca raportul pe care Comisia Europeana il va da publicitatii maine rezolva toate problemele. S-au facut progrese semnificative, insa nici unul dintre domeniile semnalate in scrisoarea de avertizare nu este pregatit suta la suta pentru integrarea prevazuta pentru 2007. Partea buna este insa ca de aceasta data nu se va lua decizia activarii clauzei de salvgardare. Amanarea sau nu a aderarii va fi hotarata in aprilie 2006, o data cu publicarea urmatorului raport de monitorizare. Pana atunci, Romania ramane sub presiunea Uniunii Europene.
Raportul de monitorizare pe care Comisia Europeana l-a pregatit semnaleaza progresele pe care Bucurestiul le-a facut. Insa, deopotriva, avertizeaza autoritatile in privinta restantelor pe care le au. Desi s-au facut pasi importanti in domeniile vizate, in scrisoarea de avertizare timpurie - in principal este vorba de crearea cadrului legislativ - se cer rezultate concrete. La 9 iunie, Comisia Europeana a atras atentia asupra deficientelor constatate in cazul implementarii normelor comunitare privind achizitiile publice, dreptului de proprietate intelectuala, in special in ceea ce priveste lupta impotriva pirateriei si marfurilor contrafacute, in domeniul concurentei, politicii agricole comune, sistemelor IT pentru asigurarea interoperabilitatii in sectorul impozitarii. De asemenea, s-au semnalat restante la capitolul protectia mediului, sectorul sanitar-veterinar si de siguranta alimentara, precum si in cazul aplicarii efective a cadrului legal anticoruptie existent si al intaririi managementului frontierei.
Potrivit BBC, in raportul Comisiei se spune ca Romania a facut progrese semnificative in reforma Justitiei, dar tribunalele