Legile foste si actuale nu permit ca imobilele sa poata fi evaluate la valoarea de piata
Consultantii imobiliari folosesc valori care permit mari marje de eroare
Cum vor putea fi despagubiti, la valoarea justa, proprietarii imobilelor nationalizate, cand legile in vigoare nu dau posibilitatea unei evaluari echitabile?
Legile foste si actuale nu permit ca imobilele sa poata fi evaluate la valoarea de piata. Si asta pentru ca nici o institutie a statului nu ofera repere concrete si aplicabile pentru preturile si valorile imobiliare.
Legislatia trebuie modificata asa incat evaluatorii autorizati sa poata face expertize profesionale ale imobilelor, care sa reflecte valoarea de piata, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor si Auditorilor din Romania (ANEVAR), Mihail Bojinca.
Problema ridicata nu e o bagatela. Ajungem sa vorbim, de fapt, despre intregul patrimoniu care a fost disponibilizat in cei cincisprezece ani de la Revolutie incoace. Concret, in Romania nu exista nici un registru oficial care sa evidentieze clar ce operatiuni se fac pe piata imobiliara si care sunt reperele dupa care sunt evaluate proprietatile: terenuri si cladiri. "Noi nu avem repere de evaluare. De fapt, notarul public ar trebui sa stie cel mai bine ce tranzactii se fac si la ce valori sunt evaluate proprietatile imobiliare. Situatia de la noi este unica. Nicaieri in Europa preturile nu au crescut cu 300% in doi-trei ani, cum s-a intamplat aici. Nu exista o baza de date statistice publica, in acest domeniu. Spre exemplu, in Franta, exista o Camera a Notarilor Publici la nivel regional, care publica trimestrial un raport al activitatilor imobiliare, repartizate pe categorii de valori. Se precizeaza cate imobile s-au vandut si care a fost pretul mediu. La noi e necesar sa avem repere mai clare, iar acestea nu trebuie sa apartina unor