Telefonia online de tip voice-over-IP, care transmite convorbirile voce prin aceleasi cabluri folosite in mod normal la comunicarea intre computere, ar putea modifica radical peisajul industriei telecom peste cativa ani, sunt de parere specialisti citati de presa internationala.
Modelul de business care incepe sa se raspandeasca pe pietele dezvoltate presupune combinarea serviciilor de telefonie fixa cu cele de telefonie mobila, prin construirea unui echipament hibrid care se poate conecta succesiv la ambele retele, in functie de pozitia utilizatorului (acasa, in birou sau pe strada).
Tocmai pentru ca multe dintre telefoanele IP sunt deja capabile sa comunice cu reteaua wireless de acces la Internet (Wi-Fi), aparatele pot fi programate sa detecteze zona in care se afla utilizatorul.
Daca acesta este acasa sau la birou si este in vecinatatea unui hotspot (punct de acces Wi-Fi), telefonul se conecteaza la hotspot si utilizatorul vorbeste la tarife mult mai reduse, pentru ca apelurile prin Internet sunt mult mai ieftine decat cele clasice.
Daca, in schimb, utilizatorul se afla pe strada sau in afara ariei de acoperire a unei retele Wi-Fi, telefonul se poate transforma intr-un dispozitiv GSM obisnuit, conectan-du-se la reteaua unui operator de telefonie mobila.
Acest lucru i-ar putea afecta serios pe operatorii clasici de telefonie fixa, pentru ca tot mai multi utilizatori aleg sa vorbeasca la distanta cu ajutorul unor aplicatii software de tip VoIP, asa cum este si cel al companiei online Skype.
Costul de baza al convorbirilor pe Internet este zero - vocea este transformata in biti de informatie, ca si orice alt fel de date (spre exemplu, e-mailurile), si trimisa prin retea la destinatie. Adevaratul cost al tehnologiei VoIP este insa dezvoltarea de software, spun specialistii.
Odata creat