Peste cu cartofi si sos alb.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri mai groase de peste alb (cod, merluciu, salau etc.), 4 cartofi curatati de coaja, 1 ceapa taiata rondele subtiri, 100 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa). Pentru marinata: 4 linguri ulei de masline, 4 linguri vin alb sec, 1 catel de usturoi taiat marunt, 1 foaie de dafin maruntita, 1/2 legatura patrunjel verde tocat, sare, piper negru. Pentru sos: 15 g unt sau margarina, 1 lingura faina, 150 ml zeama concentrata de legume, sare, 1 varf de cutit piper de Cayenne, 1 galbenus, 150 ml smantana dulce, 2 lingurite zeama de lamaie, 4 fasii de costita afumata.
Mod de preparare:
Se amesteca intr-un castron toate ingredientele pentru marinata, se pune pestele in ea si se lasa 4 ore sa se fragezeasca, intorcandu-l din timp in timp.
Se taie cartofii bucati potrivite, se fierb circa 5 minute in apa cu sare si se lasa sa se scurga.
Se pun pe fundul unei cratite rondelele de ceapa, se aseaza deasupra bucatile de peste (una langa alta), se toarna peste ele marinata, adaugandu-se apa cat sa le acopere, se presara sare si piper si se lasa sa fiarba - cu capac - 15-20 de minute.
Intr-o craticioara, se topeste untul sau margarina pentru sos, se prajeste putin faina, se stinge cu zeama de legume, se sareaza, se pipereaza (cu piper de Cayenne) si se lasa circa 5 minute sa fiarba incet.
Se scurge zeama in care a fiert pestele intr-o alta cratita, se pune pestele deoparte, la cald, acoperit, se fierbe zeama pana ce scade la jumatate si se lasa sa se raceasca.
Se incorporeaza in sosul (cu unt si faina) preparat anterior galbenusul, smantana si zeama de lamaie, se adauga o parte din zeama de peste fiarta si racita si se incinge pe foc - fara sa fiarba - amestecand intruna. Se strecoara printr-o sita intr-o cratita, se introduc in sos si cartofii fierti si se lasa pe f