Raiul creditelor de consum acordate de societatile nebancare isi traieste ultimele clipe. BNR a elaborat un proiect de lege prin care obliga aceste firme sa depuna un capital social de minimum 200.000 de euro.
Societatile de creditare nebancare sunt pe cale sa primeasca o grea lovitura de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), care a elaborat un proiect de lege menit sa le reglementeze activitatea. Potrivit acestuia, societatile de creditare nebancare, precum si cele de leasing vor fi obligate sa se constituie ca societati comerciale pe actiuni. Totodata, acestea trebuie sa depuna un capital social minim de 200.000 de euro, echivalent in lei, pentru a putea functiona. Exceptie de la aceasta regula fac casele de ajutor reciproc si casele de amanet.
REGULI. Proiectul mai prevede ca societatile nebancare sa includa in denumirea lor sintagma "institutie financiara nebancara" sau abrevierea acesteia, "IFN". Totodata, IFN sunt obligate sa raporteze informatii catre doua registre deschise special la BNR, Registrul general (date despre actul constitutiv depus la Registrul Comertului, certificatul de inmatriculare al societatii si informatii cu privire la conducatori si administratori) si Registrul special (date despre cifra de afaceri, volumul creditelor si gradul de indatorare, totalul activelor si fondurile proprii).
RESTRICTII. Institutiile vizate nu mai pot emite obligatiuni, atrage depozite sau alte fonduri rambursabile de la public, iar activitatea de creditare este singura pe care o pot include in obiectul de activitate. Aceste institutii constituie, regularizeaza si utilizeaza provizioane specifice de risc de credit, care sunt deductibile in intregime la calculul impozitului pe profit in conformitate cu reglementarile BNR.
Institutiile financiare nebancare vor putea sa acorde credite de consum, ipotecare si imobiliare si vor putea sa finanteze t