Piata fortei active de munca se imparte in doua zone, despartite de un zid mai ceva ca al Berlinului: multumitii si nemultumitii de locul de munca. La categoria multumiti i-am inclus pe cei care practica din placere meseria, este o pasiune transformata in mijloc de existenta - cum ar fi actorii, scriitorii, regizorii, designerii, chiar ziaristii, comunicatorii.
Dintre acestia, nu toti au si satisfactii materiale, dar macar nu intra in
weekend, in cazul in care il au, cu gustul amar ca, dupa sambata si duminica, vine luni - o noua zi de munca anosta si fara perspectiva.
La nemultumiti nu este aproape nimic de spus, lucrurile sunt clare, prin definitie: nici ceea ce fac, nici cum fac si nici pentru ce fac nu-i satisface pe salariati, iar singura scapare din aceasta capcana este sa se reorienteze, in masura in care studiile sau experienta o permit, catre un alt job.
Acestei descrieri nestiintifice a pietei fortei de munca ii adaug cateva condimente culese din studiul realizat de PricewaterhouseCoopers, din care reiese ca salariile din Romania inregistreaza cea mai mare crestere din regiune. Totodata, la noi exista si cele mai mari discrepante intre lefurile angajatilor.
Specialistii au analizat veniturile a 100.000 de angajati de la peste 100 de companii din Romania, cele mai multe avand cifre de afaceri cuprinse intre 10 si 100 de milioane de euro.
Care e concluzia? In ultimul an, a avut loc cea mai mare crestere salariala in raport cu inflatia, comparativ cu Cehia, Slovacia si Ungaria - tari cu un nivel de trai superior. Chiar daca, in Romania, se inregistreaza si cea mai mare inflatie, ea nu este decat cu doua procente peste cea din Ungaria si Slovacia, iar cresterea salariala ramane simtitor mai mare.
Pana aici, studiul realizat pe baze stiintifice de PricewaterhouseCoopers confirma teza de