Exista un domeniu, altul decat gimnastica, la care Romania este campioana. Ca si la barna ori la paralele, ne comparam mai mult cu rusii si ucrainenii la gradul de ocupare al fortei de munca. Polonezii sunt departe in urma noastra, dar au in schimb inflatii mici.
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a comunicat ca rata somajului a revenit, in luna septembrie, la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani: 5,5%. Iata o veste buna: romanii au de lucru! Polonezii n-au, de ani buni se lupta cu rate de 18-20%. In schimb, lor le cresc continuu salariile, le-a scazut inflatia la un nivel compatibil celui din Vest.
Emigrantii lor se intorc acasa sa lucreze pentru investitori straini. Desi multi dintre polonezi n-au serviciu, in tara se construiesc sosele, spitale si scoli.
Cum e mai bine? Cand creste sau cand scade somajul?
Teoria spune ca, atunci cand exista presiuni salariale nesustinute de sporuri de productivitate, tensiunile pot refula pe doua cai: inflatie sau somaj. Noi am mers pe calea celei mai ridicate inflatii din Europa Centrala si de Est. In Polonia e taman pe dos - in tara bantuie somajul.
Stabilitatea macroeconomica a fost obtinuta in Romania, transformandu-se somajul in povara fiscala. Ca urmare, avem salariile mici si sigure preferate de romani in sondaje. Polonia s-a debarasat insa de lucratorii a caror munca a-ducea o valoare adaugata scazuta si, pe aceasta baza, le-a marit salariile celorlalti.
Dar nici pe disponibilizati nu-i lasa de izbeliste, ci incearca sa atraga cat mai multi investitori straini care sa le creeze locuri de munca.
Morala?
La stabilitate macro se poate ajunge fie prin identificarea punctuala a problemelor, prin repararea sau inlocuirea circuitelor stricate, fie prin instituirea unor cote de consum pentru toti, buni sau rai, un echivalent al