Batalia pentru BCR a intrat in linie dreapta, urmind a fi selectate cele doua finaliste. Acum exista sapte petitori. Unii incearca sa-si consolideze prezenta pe piata regionala, altii vor sa intre in premiera pe aceasta piata.
Aflati din analiza Hotnews.ro cine sint competitorii, care sint strategiile lor, si de ce e considerata Deutsche Bank favorita. Tot din aceasta analiza aflati ce vrea sa faca statul cu banii obtinuti din vinzarea celei mai mari banci din Romania.
Cei sapte competitori intrati in cursa pentru BCR sint: Banco Comercial Portugues (Portugalia), National Bank of Greece, Banca Intesa (Italia), Deutsche Bank
AG (Germania), Erste Bank AG (Austria), Dexia (grup franco-belgian) si BNP Paribas (Franta).
Alte doua grupuri bancare, care-si anuntasera initial interesul pentru BCR, s-au retras din competitie: grupul belgiano-olandez Fortis si banca belgiana KBC.
Ce va cumpara cistigatorul
Potrivit grilei de punctaj stabilita de comisia de privatizare a bancii, pretul va fi cel mai important criteriu de departajare a concurentilor. Pretul oferit va reprezenta 90% din grila, iar criteriile tehnice - doar 10%.
Castigator va fi declarat ofertantul care va avansa cel mai mare pret pentru pachetul de 61,88% din actiunile BCR. Acesta va dobandi o cota de piata de aproximativ 25% din sectorul bancar romanesc, precum si un brand aproape ireprosabil.
Cistigatorul va mosteni insa si o serie de probleme, doua dintre ele fiind modernizarea sistemului IT al bancii si restructurarea de personal. In acest moment, conform oficialilor BCR, banca are aproape 11.000 de angajati.
Cumpararea BCR va atrage achizitionarea altor citorva companii de succes la carea banca este actionar majoritar. Este vorba despre BCR Leasing, BCR Securities, BCR Asigurari, BCR Asset Management, Angl