Institutiile financiare nebancare (IFN) vor fi obligate sa aiba un capital social minim de 200.000 de euro. Acest cuantum urmeaza sa fie stabilit de BNR, conform unui proiect de lege elaborat de Ministerul Finantelor, informeaza Mediafax. Capitalul social minim al institutiilor financiare nebancare trebuie varsat integral, in forma baneasca, la momentul subscrierii, iar actiunile emise vor fi obligatoriu nominative. IFN pot majora capitalul social prin aporturi banesti, precum si prin incorporarea rezervelor constituite din profitul net, a dividendelor cuvenite actionarilor si rezultatului reportat.
IFN-urile, neaparat societati pe actiuni
Institutiile financiare nebancare trebuie sa se constituie ca societati comerciale pe actiuni, daca proiectul de lege va fi aprobat de Parlament in forma actuala. Exceptie de la aceasta regula fac casele de ajutor reciproc si casele de amanet.
Actul legislativ propune ca societatile nonbancare sa includa in denumirea lor sintagma "institutie financiara nebancara" sau abrevierea acesteia, “IFN”.
Institutiile vizate nu mai pot emite obligatiuni, atrage depozite sau alte fonduri rambursabile de la public, iar activitatea de creditare este singura pe care o pot include in obiectul de activitate.
Conform proiectului, institutiile financiare nebancare sunt obligate sa raporteze informatii catre doua registre deschise special la BNR, Registrul general si Registrul special.
IFN pot desfasura activitatile specifice prevazute in obiectul de activitate numai dupa primirea de la Banca Nationala a Romaniei a documentului care atesta inscrierea in Registrul general, in termen de 60 de zile. Potrivit actului normativ, institutiile financiare vor incheia contracte cu auditori financiari, care vor analiza situatiile financiare ale acestora, intocmind un raport anual.
Frica pazeste via