Expresia a??absolvent al Colegiului National de Aparare" stirneste, fata de cel care si-o trece in CV, un anume respect insotit de o aura de mister. Misterul e intretinut deliberat, insa fara temei: din scoala de elita ce s-a vrut initial, Colegiul a ajuns un fel de universitate populara de oblojit orgolii.
Colegiul National de Aparare s-a infiintat in 1992 si avea pretentia de a fi cea mai inalta scoala politico-militara din tara. Intii a functionat independent, pentru ca acum trei ani sa fie inglobat in Academia Militara. De la an la an, sistemul de admitere a devenit tot mai lax, iar numarul absolventilor tot mai mare.
Prima serie a avut 22 de cursanti si atit numarul mic de absolventi, cit si misterul cu care acestia inconjurau ceea ce se intimpla acolo au avut darul de a le crea aura unei elite restrinse. De-a lungul timpului, misterele au ramas, dar elita s-a a??proletarizat" simtitor.
La ultima promotie au absolvit 155 de cursanti, astfel incit in momentul de fata nu mai putin de 834 de cetateni sint mindri sa-si agate in CV sintagma a??absolvent al Colegiului National de Aparare".
Legitimatie de smecher
Cine sint acestia? De la politicieni si militari pina la jurnalisti si preoti, o pleiada de insi cu functii importante amestecati cu anonimi a?" care cauta o trambulina pentru a urca in cariera a?" asalteaza anual Colegiul.
Ce ii impinge spre aceasta scoala despre care publicul larg nu stie mai nimic? Pe majoritatea, mindria de a avea un certificat de apartenenta la elita - dupa cum o recunoaste si directorul CNAp, Iulian Fota.
Caci suna bine sa spui ca faci parte din acelasi club cu un print - Radu de Hohenzollern-Veringen a absolvit Colegiul in anul 2002 -, cu vreo 15 fosti sau actuali ministri, 30 de fosti sau actuali secretari de stat, 60 de parlamentari, trecuti sau inca pe