Codul numeric personal al fiecarui cetatean al Bucurestiului nascut pana in anul 2000 este postat pe Internet. Toti bucurestenii, cu varsta peste patru ani, de la presedintele tarii pana la cetateanul de rand, au datele personale expuse.
Jurnalul National a descoperit ca baza de date ce contine identitatile, adresele si codurile numerice personale ale locuitorilor Capitalei a fost postata pe Internet si ca se poate incarca de pe diverse programe de tip DC++. Aceste programe creeaza retele intre utilizatorii de Internet si, in general, sunt folosite pentru a face schimb de informatii intre computerele conectate.
De curand, pe aceste retele a aparut un program intitulat "Politie Bucuresti", care ofera acces la datele personale ale bucurestenilor.
SIMPLU. O data ce ai incarcat aceasta baza de date, cautarile sunt foarte simple. Se poate cauta dupa numele persoanei, dupa adresa sau se pot efectua chiar si cautari generale, dupa strada. Astfel, daca tastezi in campul strada numele unui bulevard, obtii numele, adresele si codurile numerice personale ale tuturor persoanelor care locuiesc pe acel bulevard.
In mod firesc, astfel de informatii confidentiale se afla in administrarea Serviciilor de Evidenta a Populatiei de pe langa primarii. Totusi, pana in urma cu cativa ani, aceste date se aflau in posesia Politiei Capitalei. Faptul ca baza de date contine informatii despre bucurestenii nascuti pana la 31 decembrie 1999 (n.r.
– si despre persoanele care si-au stabilit domiciliul in Bucuresti pana la aceasta data) poate indica faptul ca cineva a furat aceasta baza de date si a postat-o pe Internet.
LA CERERE. Ca autor al acestui program este listat un anume A. Bute, cu adresa de e-mail: bute@free-soft.ro.
In sectiunea de "Ajutor" a programului, Bute precizeaza ca: "Realizez programe Windows la cer