Curtea Constitutionala se afla din nou in situatia de a arbitra conflictele dintre putere si opozitie, dupa ce marti, 18 octombrie, puterea si opozitia au cazut de acord asupra unui compromis privind adoptarea modificarilor la Regulamentele Camerei Deputatilor si Senatului. Cele doua Camere ale parlamentului si-au regasit ca prin farmec, la doua zile dupa incheierea negocierilor, intreaga putere de munca pierduta si au votat in intregime noile variante ale documentelor care au blocat activitatea parlamentara vreme de o luna si jumatate.
PSD a inceput sa se pregateasca pentru noua ofensiva pe taram constitutional. Adrian Nastase a anuntat deja ca sesizarea partidului sau urmeaza sa fie depusa in cel mai scurt timp la Curtea Constitutionala, dar nu a precizat daca ea va viza si alte puncte din Regulament, in afara mult disputatului articol 25, referitor la revocarea din functie a presedintelui Camerei. Miron Mitrea, membru in echipa de negocieri, care a smuls din partea Aliantei cele 25 de zile - mai mult cu 10 decat solicitase initial chiar si PSD-ul -, nu s-a aratat foarte tulburat de urmarile pe care le-ar putea avea un aviz favorabil dat de Curtea Constitutionala Regulamentelor in cauza. In fond, a declarat el, modificarea modalitatii de alegere a presedintilor celor doua Camere nu inseamna automat pierderea acestor pozitii de catre fostul partid de guvernamant.
Este limpede ca PSD a reusit inca o data sa faca ceea ce face deja de mai bine de o luna si jumatate, adica sa traga de timp. Cum pretextul gripei aviare si propunerea - ridicola - a lui Adrian Nastase de a incheia un armistitiu politic din cauza pasarilor bolnave de la Ceamurlia de Jos a esuat, iata ca acelasi personaj mai cumpara o luna de presedintie, pentru el si tovarasul intru functie de la Senat, Nicolae Vacaroiu. Nu virusului H5N1 trebuie insa sa-i multumeasca, ci politicii ambi