Firmele de leasing si de creditare nebancara vor fi obligate, potrivit unui proiect de lege, sa aiba un capital minim de 200.000 de euro, sa devina societati pe actiuni si sa se inscrie intr-unul din registrele de monitorizare care vor fi create, ne-a declarat ieri Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul bancii centrale.
Autoritatile lasa firmelor un interval de cateva luni dupa publicarea legii, pentru a-si majora capitalul. Expertii bancii centrale si ai Ministerului Finantelor, care lucreaza la proiectul legii privind creditarea nebancara, vor discuta cu actorii pietei normele de prudentialitate, mai spune Georgescu.
„Domeniul activitatilor de creditare din sectorul institutiilor financiare nebancare se afla intr-o continua dezvoltare si in prezent este nereglementat de autoritatile statului", a explicat Georgescu, adaugand ca banca centrala va fi, cel mai probabil, autoritatea de supraveghere.
Firmele mici, care nu indeplinesc conditiile de inscriere in viitorul Registru General, nu isi inceteaza activitatea imediat dupa intrarea in vigoare a noii legi, asa cum s-a estimat anterior.
Acestea nu vor mai avea, insa, voie sa incheie noi contracte de creditare sau leasing, si vor putea opta intre vanzarea portofoliilor de contracte catre firmele mari, sau se vor putea ocupa exclusiv de contractele in derulare, pana la incheierea normala a acestora, explica Georgescu.
Firmele nu vor putea emite obligatiuni si nu se vor imprumuta de la populatie, singura sursa de refinantare fiind piata de capital.
Potrivit ultimelor modificari ale proiectului de lege privind activitatea de creditare a institutiilor financiare nebancare (IFN), vor exista trei categorii de Registre pentru incadrarea, monitorizarea si supravegherea acestora.
Un Registru Special, de supraveghere, va avea in vedere firmele mar