Vanzarea pachetului majoritar de actiuni BCR eclipseaza in buna masura o alta privatizare a unei mari banci romanesti, CEC-ul. Batrana doamna, CEC iese din adormire chiar inaintea maritisului. Cu o notorietate de neegalat la nivel national si cu un lant de filiale de aproximativ 1.400 de unitati, banca romaneasca ce ocupa doar a sasea pozitie in functie de valoarea activelor este ravnita de ofertanti puternici.
Pana in prezent, cursa de preluare a CEC continua cu 7 banci, dupa ce Société Générale s-a decis sa nu continue competitia. Raman insa nume precum: Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A., EFG Eurobank, National Bank of Greece, OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank, Dexia si Erste Bank.
Ce era CEC?
Care este evolutia CEC de la o casa de economii de tip comunist, destinata persoanelor fizice la o banca moderna? Vorbim de CEC inca de la 1864. Originile Casei de Economii si Consemnatiuni se regasesc in eforturile elitelor politice si economice din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de a pune ordine in finantele publice ale statului. Evenimentele politice si economice interne din anii 1944-1948 determina schimbari majore ale sistemului si aparatului bancar romanesc. In acest context, Casa de Economii si Consemnatiuni ramane pana in anul 1990 singura banca de economii si unica institutie de credit din Romania.
Dupa 1990, pentru a-si putea extinde gama de servicii bancare si pentru obtinerea statutului de banca universala, a fost adoptata Legea nr.66/1996, prin care CEC devine societate bancara pe actiuni, cu actionar unic statul roman si un capital social de 220 de miliarde lei. Pe 10 august 2005, Ministerul Finantelor publica anuntul de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni CEC – SA.
Ce este CEC acum?
Casa de Econom