Plenul Senatului a respins statutul minoritatilor nationale, cu sprijinul Aliantei. Pentru ca senatorii au aprobat eliminarea capitolului privind autonomia culturala a minoritatilor nationale, reprezentantii Uniunii s-au retras din plen, ca semn de protest. Acest lucru a permis ca, la votul final, statutul minoritatilor sa primeasca 63 voturi impotriva, 43 pentru si doua abtineri.
Au fost dezbatute in timp record cele peste 60 de articole ramase restante de joi, evitand astfel aprobarea tacita si trecerea lui la Camera Deputatilor in forma aprobata de Guvern.
Unii dintre membrii Aliantei au votat alaturi de opozitie, desi de dimineata, liderii PNL si PD au anuntat ca sustin forma adoptata de Guvern a proiectului de lege, cu amendamentele admise in comisiile de specialitate ale Senatului.
Singurul partener de guvernare care si-a nuantat pozitia si de la care era de asteptat sa "tradeze" a fost PC.
Conservatorii au conditionat sprijinirea Legii minoritatilor de promovarea unui proiect de lege prin care romanii minoritari din Harghita si Covasna sa fie reprezentati de drept in toate institutiile locale. Uniunea nu este insa de acord cu acesta initiativa.
De cealalta parte, dezamagirea UDMR este cu atat mai mare cu cat sambata Marko Bela anunta ca in cadrul Comisiei de la Venetia cele mai apreciate prevederi ale proiectului au fost cele legate de autonomia culturala, perceputa ca "instrument eficace in relatiile interetnice". Obtinerea autonomiei culturale este unul dintre proiectele prioritare pe care Uniunea s-a angajat sa le realizeze in perioada de guvernare. In momentul in care Marko Bela a vazut rezultatul votului, el a anuntat ca trebuie rediscutata pozitia UDMR in coalitie, pentru ca nu PC este problema. Presedintele PSD, senatorul Mircea Geoana propunea doua variante: ca Guvernul sa retraga proiectul pentru a-l reface in conformit