Cei care nu au renuntat de-a lungul anilor la calitatea de actionar pot cistiga acum chiar si o suta de milioane de lei, in functie de firma la care au subscris in 1995.
Daca pina in acest an „cuponarii" s-au multumit cu dividendele primite de la unitatea la care figureaza ca actionari, acum au „plusat" si renunta la drepturi, in favoarea a 16-17.000.000 de lei, cum este cazul SIF-urilor. „Avem zilnic cel putin 20 de certificate vindute, dar la SIF Moldova vin aproximativ 50 de oameni care cer extrasul de cont.
Si in ceilalti ani erau cozi, dar acum e momentul de apogeu, pentru ca a crescut foarte mult valoarea actiunilor la SIF-uri si actionarii cistiga mai mult. Cei care vin la noi sint in general batrini, care nu se mai complica sa lase mostenire certificatul de actionar, sau oameni de la tara, care vor sa renunte la dividendele mici si sa incaseze o suma mai mare de bani.
In trei luni insa, cuponarii vor disparea si vor ramine doar jucatorii de pe piata de capital", afirma Oana Brindusa Bompa, broker.
Actiunile la SIF-uri valoreaza 16-17 milioane de lei
Potrivit reprezentantilor firmelor de profil, in prezent, cei mai norocosi actionarii sint cei de la BRD Groupe Société Générale, care primesc in schimbul certificatelor de actionar intre 90 si 100.000.000 de lei.
In ceea ce priveste societatile iesene, un certificat la Ceramica SA valoreaza aproximativ 20 de milioane de lei, in timp ce unul la SIF Moldova aduce un cistig net de 16-17 milioane de lei. Mai putin valoroase, cel putin la pretul actual al pietei, sint actiunile la Petrom, care pot incasa in acest moment maxim doua milioane de lei.
Cum se poate vinde cuponul de actionar
Cuponarii care renunta