Claie peste gramada, 1.500 de detinuti respira greu in puscaria din Haimanale. Doi psihologi incearca sa-i consilieze. Imposibil. Intre timp, vedete ajung aici, sute de detinuti lucreaza mobila de export, un artist isi scrie memoriile, iar un ex-deputat spera la eliberarea conditionata. Doua pavilioane mari de trei etaje, 1.500 de detinuti inghesuiti si cate 60 in camere meschine, un singur detinut pe viata, o fabrica de mobila care lucreaza cu comenzi pentru strainatate si o alta mai mica pentru lucrari in tara si bineinteles⦠teiul lui Balcescu. Sau, ma rog, asa se zice ca ar fi fost locul de meditatie al revolutionarului Balcescu. Acuâ, deh, ca sa-i afli varsta, ar trebui sa-l tai si sa-i numeri inelele. Daâ nu se risca nimeni sa faca asta.
Cam la acestea s-ar putea rezuma pe scurt Penitenciarul de maxima siguranta Margineni, aflat la capatul unui drum din comuna I.L. Caragiale (judetul Dambovita), fosta Haimanale, ce te duce chiar in poarta. O poarta albastru-verzuie. Neimpunatoare. Doar gratiile pe care le zaresti printre copaci si sarma ghimpata de la poarta iti spun din capul locului cam despre ce s-ar ascunde dincolo.
MOBILA PENTRU EXPORT. Penitenciarul Margineni dateaza ca inchisoare din anul 1840 provenind din fosta manastire greceasca infiintata in anul 1472. La inceput, chiliile manastirii au fost folosite concomitent pentru calugari si pentru detinutii politici. Aici a fost inchis intre anii 1840 si 1843 Nicolae Balcescu. In anul 1869, din ordinul ministrului de Interne de atunci - Bolintineanu, manastirea a fost transformata in inchisoare. In interiorul inchisorii existau ateliere de cizmarie, dogarie, obiecte de uz casnic, scaune, mese, cuiere pe care apoi le vindeau singuri la bazarul ce se organiza in fiecare duminica in fata inchisorii.
In anul 1958 se infiinteaza "gospodaria anexa" de pe langa Penitenciarul Margineni, i