Toate institutiile de invatamant superior acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu sunt obligate ca pana la 20 decembrie sa elaboreze, dezbata si adopte un cod de etica universitara, potrivit unui ordin emis ieri de ministrul Mircea Miclea. Codul de etica functioneaza ca un contract moral intre studenti, profesori, personalul administrativ si comunitatea academica in ansamblu, contribuind la coeziunea membrilor universitatii, la formarea unui mediu universitar bazat pe cooperare si competitie dupa reguli corecte.
Tot printr-un ordin al ministrului, la nivelul Ministerului Educatiei si Cercetarii ieri a fost constituit si Consiliul de Etica Universitara (CEU) printre atributiile caruia se numara furnizarea de consultanta si monitorizarea modului de aplicare a codului in institutiile de invatamant superior, are rol de instanta de recurs pentru cazurile rezolvate neadecvat la nivel universitar, se sesizeaza din oficiu in legatura cu cazurile de incalcare a codului de etica universitara in situatiile in care universitatile nu se sesizeaza din proprie initiativa, elaboreaza si prezinta MEdC si Consiliului National al Rectorilor un raport anual privind etica universitara.
Consiliul este format din academician Ionel Haiduc - Catedra de chimie anorganica, Facultatea de Chimie, Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Cristian Parvulescu - Catedra de stiinte politice, Facultatea de Stiinte Politice, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Mihaela Miroiu, Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA, prof. univ. dr. Petre Patrut - Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, prof. univ. dr. Liviu Cocora - decan Facultatea de Medicina, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, vicepresedintele Colegiului National al Medicilor din Romania, conf. univ. dr. Razvan Bobulescu - presedintele Federatiei Nationale Sindica