Austria sarbatoreste astazi ziua nationala. Ambasadorul acestei tari la Bucuresti, Christian Zeileissen, a raspuns ziarului Adevarul la cateva intrebari. - Austria va prelua, din ianuarie 2006, Austria sarbatoreste astazi ziua nationala. Ambasadorul acestei tari la Bucuresti, Christian Zeileissen, a raspuns ziarului Adevarul la cateva intrebari.
- Austria va prelua, din ianuarie 2006, presedintia UE. Care sunt punctele de pe agenda?
- Depinde si de problemele pe care le va mosteni de la presedintia britanica. Este programat un summit UE-America Latina, insa cea mai stringenta este chestiunea bugetului pe 2007-2013. Probabil ca nu se va ajunge la un consens in ceea ce priveste Constitutia europeana, aici fiecare tara are nevoie de un timp de gandire. Vom discuta despre relatia Uniunii cu Rusia si Ucraina si de eventuala amanare a aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, in cazul in care Comisia Europeana va pune in discutie varianta clauzei de salvgardare.
- Politicienii opozitiei din Austria s-au pronuntat in repetate randuri contra aderarii Romaniei la UE...
- Cancelarul Austriei, Wolfgang Schuessel, s-a pronuntat clar in mai 2004 in favoarea aderarii Romaniei la UE. Din partea guvernului nostru nu exista nici o indoiala in ceea ce priveste aderarea tarii dvs. Pentru ratificarea Tratatului de aderare in Parlament avem insa nevoie de o majoritate de doua treimi. Este adevarat ca partidul de opozitie austriac a fost destul de reticent in ultima vreme cu privire la extinderea UE, dar in august, liderul lui a asigurat ca partidul social va vota in favoarea ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, tinand insa cont de pozitia Comisiei Europene. Astfel, Tratatul va intra in parlamentul austriac abia dupa Raportul pe tara al CE din primavara.
- Un eurobarometru recent arata ca austriecii sunt in topul euroscepticilor.