Mai precis, contractul de asociere in participatiune dintre institutia muzeala clujeana si OAR, care administreaza respectivul obiectiv, monument istoric, incalca fundamental prevederile Codului comercial.
Acest gen de contract nu respecta aplicarea respectivului cod legal in raportul juridic ce a luat nastere intre o institutie publica (MNIT) si o persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial (OAR). Un asemenea act este valabil doar in cadrul societatilor comerciale cu capital privat, de stat sau mixt.
Cu alte cuvinte, OAR Transilvania a incercat sa-si faca rost de un sediu, concesionat pe 30 de ani, in baza unui contract lovit de nulitate prin nerespectarea normelor in vigoare.
Sediu gratuit
Actualul presedinte, interimar, al filialei transilvanene a OAR, arh. Traian Ilca, care s-a ocupat indeaproape de aceasta actiune de concesionare a Turnului Croitorilor, spune ca intentia organizatiei lor a fost a salva de la distrugere si a renova unul dintre monumetele istorice ale Clujului, lasat in uitare si degradat.
Turnul (Bastionul) Croitorilor (sau Bastionul Bethlen) s-a aflat multi ani intr-o disputa patrimoniala purtata intre Primaria clujeana si Muzeul National de Istorie a Transilvaniei. Opinia lui Ilca este impartasita si de vechiul presedinte al OAR, de atunci, arh.
Vasile Mitrea, care a precizat ca se dorea salvarea turnului istoric, mai degraba decat gasirea unui sediu al filialei clujene a Ordinului arhitectilor. Ilca a recunoscut ca se dorea o folosinta a respectivului turn, in conditiile contractului incheiat cu MNIT, doar pentru nevoile filialei, si mai putin pentru o utilitate publica.
In concluziile recentului raport al corpului de control al MCC, se precizeaza ca in contractul respectiv