Dezvoltarea inegala a diviziunilor administrative si chiar a regiunilor istorice ale Romaniei este o realitate. Putem insa vorbi de pungi de saracie concomitent cu anumite oaze de prosperitate in Romania anului 2005? Cifrele seci, prezentate de BNR, in materialul cu privire la comportamentul financiar al populatiei pe luna octombrie, par sa indreptateasca o asfel de opinie.
Ardelenii deschid topul celor mai economi romani
Daca pornim de la premisa ca un grad de economisire foarte scazut indica starea precara de trai a populatiei din acea zona, atunci putem realiza un top al celor mai economi si mai prosperi romani. Astfel, dupa disponibilitatile la vedere, in lei, clujenii s-ar situa pe primul loc. Ei au in conturi 411.283, 54 mii de lei noi. Imediat dupa acestia s-ar situa locuitorii din Timis, Constanta, Brasov si Arges. Trebuie retinut ca cei care incheie plutonul fruntas, argesenii, au in conturi la vedere 253.065,86 mii de lei noi. La polul opus, al celor care nu au mai nimic in conturi, se afla locuitorii din Giurgiu. Acestia economisesc de aproximativ 14 ori mai putin decat conationalii lor de la Cluj. Discrepanta se explica firesc si prin densitatea diferita a populatiei, insa acest singur argument nu este suficient pentru a face inteles decalajul. In continure in subsolul clasamentului se mai afla Mehedinti, Salaj, Botosani si Caras Severin. Bucurestenii, desi reprezinta aproximativ doar 10% din populatia Romaniei, au in conturi aproape 50% din totalul de disponibil la vedere in lei. Cifric, acest lucru se exprima astfel: dintr-un total de disponibil la vedere in lei la nivel national de 11.775.882, 91 mii de lei noi, in Bucuresti se gasesc 6 548 999,11 mii lei noi.
Si in domeniul depozitelor la termen in lei lucrurile stau similar. Locul Clujului este luat insa de Constanta, ai carei locuitori au depozite in lei de 1.121.667,