Romanii platesc, de cinci ani de zile, o taxa de un cent pe fiecare litru de benzina cumparat. Taxa, avand ca scop recuperarea datoriilor fostei Companii Romane de Petrol (CRP), in valoare de 663,384 milioane USD, nu a reusit sa acopere pana acum decat o treime din aceasta suma.
Mai mult decat atat, Ministerul Economiei si Comertului, cel care gestioneaza acest fond, afirmase recent ca romanii mai au de "cotizat" inca sase-sapte ani "in contul" CRP pentru stingerea datoriilor. In doua materiale publicate in ziarul nostru pe acest subiect, ne-am pus intrebarea cum se va reusi acest lucru intr-un timp atat de scurt.
Solicitat a ne raspunde care a fost metodologia de calcul atunci cand a afirmat aceasta, Ministerul Economiei este insa cat se poate de ambiguu.
Iata raspunsul pe care l-am primit acum doua zile: "Estimarea privind acoperirea sumei de 663,384 milioane USD se face in functie de productia comunicata de unitatile producatoare si procesatoare de produse petroliere si pe baza raportarilor facute de acestea". Nadajduind ca cititorii sunt cat se poate de satisfacuti de aceasta explicatie, iata cum "calculeaza" MEC sumele ce sunt incasate pentru Fondul special pentru produse petroliere: "Suma virata de producatorii si procesatorii de produse petroliere (in conformitate cu OUG 249/2000) in contul MEC este de 169,034 milioane USD, la data de 17 octombrie 2005. Pe masura ce aceste sume intra in contul MEC, ele sunt virate imediat la Fondul Special pentru produse petroliere".
Socoteala INS nu se potriveste cu cea a MEC
Romanii au consumat, potrivit datelor INS, din 2001 pana la finele lunii septembrie, 24.256.000 de tone de benzina si motorina. Acest lucru inseamna 24,2 miliarde de litri, statul incasand un cent la fiecare litru cumparat. Adica exact 242,5 milioane de dolari.
Potrivit datelor MEC, din 2001 si pana la sf