Membrii Baroului Constitutional Roman din judetul Timis sunt cercetati penal pentru exercitarea fara drept a unei profesii, uzurparea de calitati oficiale, fals, uz de fals si evaziune fiscala. Aceasta, dupa ce autoritatile competente au stabilit ca acest barou paralel, infiintat in anul 2003, nu-si desfasoara activitatea in conformitate cu legile in vigoare.
Deocamdata, politia a identificat 43 de pseudoavocati si a solicitat conducerii Baroului Timis sa nu permita participarea acestora la desfasurarea urmaririi penale in cauzele instrumentate la nivelul judetului si nici sa acorde asistenta juridica in dosarele aflate pe rolul instantelor.
Paradoxal, in aceasta "miscare", infiintata de inginerul Pompiliu Bota, din Orastie, a reusit sa se inscrie, imediat dupa iesirea din inchisoare, si Iosif Veverca, fostul maior de militie condamnat in "lotul Timisoara" pentru uciderea unui tanar in timpul Revolutiei din decembrie 1989.
Monopolul in domeniul avocaturii detinut de catre Uniunea Generala a Avocatilor din Romania a fost spart prin aparitia Barou Constitutional Roman, organizatie controversata catre care s-au indreptat o parte dintre absolventii facultatilor de drept neacceptati in barourile clasice.
Sovaiala autoritatilor a permis decanului acestui barou, Pompiliu Bota, sa deschida filiale in aproape toate judetele tarii, oferind aparenta de legalitate in profesie la aproape 800 de membri.
Desi Curtea Europeana a Drepturilor Omului a respins plangerea formulata de Bota impotriva Statului Roman, baroul paralel a continuat sa functioneze, bulversand de-a dreptul actul de asistenta juridica din Romania.
In lipsa unei atitudini transante din partea Uniunii Nationale a Avocatilor din Romania sau a Ministerului Justitei, care sa lamureas