Se lupta pe investitori, pe piete de desfacere si pe privilegiul de a face cit mai repede parte din Uniunea Europeana. Mai nou, „batalia" dintre Romania si Bulgaria se poarta si pe birouri regionale. Adrian Stanciu, director general la firma de consultanta Ascendis, a explicat pentru „Cotidianul" care este miza in acest caz.
Ca locatii pentru birourile regionale ale multinationalelor, care sint atuurile si dezavantajele Bucurestiului?
Bucurestiul are prima sansa, pentru ca este un oras mai mare si deserveste o piata locala mai mare. Asta inseamna ca vor fi mai multi oameni potriviti aici pentru a popula structura, de pilda, va insemna o apropiere mai mare a managementului central de cea mai mare piata din regiune. Asta nu inseamna, insa, ca nu poate pierde partida in fata Sofiei.
Citeva dintre motivele pentru care asta s-ar putea intimpla ar fi: costuri de operare (Bucurestiul a ajuns un oras scump, mai scump decit face, mai ales din perspectiva real estate si infrastructura), existenta si calitatea infrastructurii (in special drumuri si telecomunicatii), costul fortei de munca.
In prezent, Sofia e un loc mai bun decit Bucurestiul sub aceste aspecte. Nu e insa cu atit de mult mai bun incit orice lupta sa fie inutila. Dar nu e nici cu atit de mult mai prost incit orice decizie sa fie favorabila Bucurestiului din oficiu.
Cunoasteti multinationale care au renuntat la ideea de a deschide un birou regional in Romania, preferind in schimb alte tari?
Nu cunosc, dar sint sigur ca sint. Unul dintre criteriile pentru care o firma isi deschide biroul regional intr-o tara sau alta este si calitatea operatiunii locale din acea tara.
Cunosc firme care si-au creat birouri regionale la Bucuresti sau Sofia pentru ca operatiunile locale respective au fost mai puternice, mai profesionale, mai de succes s