Potrivit unui expert britanic, pana anul viitor numarul mortilor din randurile fortelor Coalitiei va fi cu mult mai mare
Bilantul pierderilor armatei americane in Irak a atins ieri pragul psihologic de 2.000 de morti, dupa ce doi puscasi marini au fost ucisi de o bomba plantata la marginea drumului, la vest de Bagdad, a anuntat CNN, citand surse ale Pentagonului. Numarul ranitilor este cu mult mai mare, respectiv de 15.220 de victime.
„Cifra 2.000 este una semnificativa, care, fara niciun fel de indoiala, va avea un impact puternic asupra opiniei publice americane", declara ieri Charles Heyman, expert in aparare la reputatul institut de analiza „Jane’s" din Londra. Daca trupele americane vor ramane in Irak, „este posibil sa numaram mii de morti anul viitor, la aceeasi data", a mai estimat acesta.
In timp ce administratia George W. Bush este nevoita sa faca fata unei opozitii crescute fata de strategia din Irak, Casa Alba nu conteneste sa afirme ca nu a venit inca momentul retragerii. Peste 60a din americani dezaproba modul in care este gestionat dosarul irakian, potrivit unui recent sondaj al „New York Times" si CBS.
Depasirea cifrei simbolice de 2.000 de morti va fi speculata la maximum de asociatiile care se opun ocupatiei din Irak. Grupul liberal MoveOn planuieste sa organizeze adunari de veghe, cu lumanari, si sa difuzeze clipuri publicitare cu sloganul „Cati mai trebuie sa moara?".
Presedintele Bush a respins, la inceputul lunii, varianta unei eventuale retrageri americane din Irak, aratand ca securitatea mondiala va fi grav afectata daca SUA ii vor lasa pe al-Zarqawi si Osama bin Laden sa controleze Irakul, poporul si resursele acestuia. Rebelii, atat membri ai organizatiei al-Qaida, cat si nostalgici ai fostului regim Saddam Hussein, raman foarte hotarati.
Irakienii platesc pretul cel mai m