Coruptia ne-ar putea tine la usa Europei inca un an. Comisia Europeana a avertizat ieri Romania si Bulgaria ca aderarea lor la UE ar putea fi amanata cu un an daca nu se iau masuri urgente in combaterea coruptiei, mai ales a celei la nivel inalt. Acest avertisment, scris negru pe alb in Raportul de ieri al Comisiei Europene, vine in completarea declaratiilor comisarilor europeni, in special ale lui Olli Rehn, care au cerut in mod repetat rezultate concrete ale reformelor de la Bucuresti si de la Sofia. "S-au facut progrese prea limitate in combaterea coruptiei", a precizat ieri Rehn. Parlamentarii europeni, care au un cuvant greu de spus in privinta respectarii calendarului de aderare a Romaniei si Bulgariei, au primit ieri rezultatele monitorizarii celor doua state. Pentru prima oara, in analizele oficialilor de la Bruxelles, Bucurestiul primeste, pe ansamblu, un scor mai bun decat Sofia. Insa Comisia are o lista destul de lunga a punctelor "nevralgice" - 14 pentru Romania, 16 pentru Bulgaria - care ar putea impinge data aderarii in 2008.
Activarea clauzei de salvgardare a fost insa amanata pentru primavara anului viitor, iar Comisia avertizeaza Romania si Bulgaria ca nu va avea nici o retinere de a apela la acest instrument daca va considera ca cele doua tari nu sunt pregatite pentru 1 ianuarie 2007.
"Bulgaria si Romania detin cheia aderarii lor la timp. Chiar mai mult decat in anii trecuti, ele vor trebui sa ia masuri ferme si hotarate sa rezolve aceste probleme", se arata in raportul prezentat ieri la Stasbourg.
Cartonase rosii
Ca si in cazul celorlalte rapoarte ale Comisiei Europene, coruptia ridica cele mai mari probleme pentru Romania.
Daca ramane la nivelul actual, se arata in raport, acest flagel ameninta functionarea pietei interne europene, a politicilor europene si a programelor finantate de UE.
Romania i