La 23 august 1944 Romania a iesit din randurile statelor Axei. Vreme de cateva zile, Armata Romana a luptat pentru eliberarea teritoriului tarii. Dupa finalizarea luptelor trupele sovietice au "eliberat" Bucurestiul. Acest lucru s-a serbat la Moscova cu salve de tun si cu jocuri de artificii.
Bucurie si tristete
La data de 31 august 1944 acest comunicat de presa putea fi citit pe prima pagina a ziarului "Universul": "In cursul diminetii de 29 august (1944 - n.n.) o coloana inaintata sovietica in drum spre front a trecut prin periferiile Capitalei fiind primita de o delegatie compusa din d. Ministru Constantin Titel Petrescu si d. General Iosif Teodorescu, comandantul militar al Capitalei. Populatia Bucurestilor a intampinat trupele sovietice in spiritul cel mai amical. O lume imensa, in piata Colentinei. Tramvaiele oprite de multime asteptau parca si ele. Oamenii alergau in intampinarea armatelor sovietice, fiecare cum putea: cu masini, pe biciclete, pe jos. Peste tot rasunau strigatele «Traiasca Armata Rosie», «Traiasca Armata Romana»"
SUB SENILE. Tancuri sovietice pe teritoriul Romaniei
BUCURIE SCURTA. Intrarea Armatei Rosii in Capitala a fost intampinata cu bucurie de locuitori. In fond, o data cu intrarea trupelor sovietice, Bucurestiul nu mai era amenintat de distrugerile directe ale razboiului. Se parea ca, printr-o miscare inteligenta, Romania trecuse din tabara invinsilor in cea a invingatorilor fara sa piarda nimic.
In alte zone ale tarii insa lucrurile erau diferite, iar memorialistica abunda de descrieri ale abaterilor comise de soldatii "eliberatori". In ciuda propagandei oficiale, care ii prezenta ca eroi, trecerea soldatilor din Armata Rosie a fost marcata de evenimente "neplacute": jafuri, violuri si pe alocuri chiar crime. Dupa primele contacte amicale, relatiile dintre trupele sovietice si populatie au devenit mai d