In ultimul timp, daca ar fi sa ne luam dupa solicitarile care apar pe toate canalele de informare, numarul colectionarilor de orice fel s-a dublat.
Au aparut "sacalii", acei cautatori agresivi, care patrund in casele oamenilor prin cunostinte si cu ajutorul mass-media, scotocesc prin sufletele si vietile saracite ale romanilor, obtinand ceea ce cauta, la preturi de-a dreptul hilare.
Pentru ca acesti asa-zisi cunoscatori si evaluatori de arta nu fac nimic altceva decat comert ordinar. Foarte multi dintre romani au in casa valori despre care nu stiu nimic. Asa ca sunt o prada sigura.
"Caut o moneda din 1901, pe care pot sa o vand in strainatate cu 10.000 de euro. Am comenzi, trebuie doar sa gasesc omul care are moneda. In general, la o tranzactie de 10.000 euro, raman cu 80% din valoarea piesei", ne-a spus Vali, un "evaluator" din Focsani, care face naveta intre UE si Romania. Vine cu comanda si pleaca cu piesa.
Targul nu este o problema, pentru ca de cele mai multe ori sumele pe care le solicita detinatorul piesei de valoare sunt infime. Doar in unele cazuri, destul de rare, suma este mai mare, dar si atunci se duce munca de lamurire cu detinatorul valorii pentru a-l convinge ca, de fapt, i se face un favor prin acceptarea sumei de cumparare.
De cele mai multe ori, dupa tranzactie, fostul proprietar afla ca a fost inselat, exact de la oamenii care nu doreau inainte sa ii dea detalii referitoare la piesa respectiva. Cum nu se mai poate face nimic, cei inselati se uita la banii cu care pot eventual sa isi cumpere un scaun. Daca ar fi fost informati, ar fi putut sa-si cumpere probabil o casa. Sau, in functie de piesa, o masina.
Doi lei din 1901
Asta cauta Vali prin Targu Mures. Anuntul suna cat se poate de banal