Ceea ce trebuia sa se inscrie in limitele normalului si spiritului legii, actiunea de recuperare a datoriilor cluburilor de fotbal, declansata de ANAF, a debutat printr-un circ tipic dambovitean.
Relatia fireasca intre contribuabilul X de la clubul Y cu fiscul a fost mutata rapid pe mahala. Spectatorii au avut parte de o "prima repriza" mai ceva ca in meciul golanesc al galeriilor din partida Rapid - Steaua.
Dintr-o data am avut tabara "arhanghelilor" si cea a "teroristilor fiscali". De ce s-a ajuns la acest spectacol penibil e simplu de explicat.
Pe de o parte, fiscul a actionat pripit, cu grave vicii de procedura - si s-a vazut ce a decis judecatorul in cazul cesiunii Clubului Steaua - iar pe de alta parte reprezentantii cluburilor datoare, e drept nu toti, au ripostat emotional, transformand conflictul intr-unul personal.
Bine ca, totusi, intr-un final combatantii au inceput sa se comporte rational. Rapid a platit din datorie, Dinamo si ea, iar Steaua pare sa faca si ea pasul. Aici nu trebuie sa consideram, la final, ca Bodu, ca presedinte al ANAF, a marcat in poarta presedintilor de club, umilindu-i in fata suporterilor. Ar insemna sa ne intoarcem de unde am plecat.
Altceva mi se pare interesant in acest caz. A trebuit sa izbucneasca un scandal nedemn pentru cei care l-au provocat ca sa se afle ca, iata, legile fiscale nu sunt corelate cu legile menite sa duca la stimularea si dezvoltarea miscarii sportive romanesti.
De aceasta data, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, recunoaste ca in goana pentru a creste veniturile bugetare prin instituirea de taxe aplicabile tuturor persoanelor juridice, indiferent, de domeniul de activitate, sunt uitate obiectivele de dezvoltare.
"Ministerul Finantelor Publice considera ca problema taxarii cluburilor de fotbal trebuie rezolvata intr-un sistem coerent legat de sportul roman