Decizia membrilor Consiliului de Administratie (CA) al Petrom de a acorda plati compensatorii disponibilizatilor de la Petromservice i-ar putea aduce pe acestia in fata instantei.
Asta pentru ca micii actionarii asteapta supunerea la vot in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) Petrom a bugetului de venituri si cheltuieli pentru a vedea daca, prin acordarea de plati compensatorii disponibilizatilor de la Petromservice, li se aduc prejudicii. In cazul in care vor fi obligati sa suporte aceste plati, vor chema in instanta administratorii Petrom.
„OMV sa plateasca din propriul buzunar"
Recent, Consiliul de Administratie al Petrom a decis sa inlocuiasca vechiul contract de prestari servicii incheiat cu Petromservice, societate controlata de Liviu Luca, cu unul nou valabil pe o perioada mai lunga. Graba cu care actionarul majoritar al Petrom, grupul austriac OMV, a luat aceasta decizie ridica semne de intrebare.
Cu atat mai mult cu cat intre cele doua societati exista un contract valabil pana in 2007.
Curios este faptul ca actionarul majoritar al Petrom, cu complicitatea Ministerului Economiei, care are reprezentanti in CA, se angajeaza „sa suporte plati compensatorii aferente oricaror concedieri colective implementate de Petromservice pana la 31 decembrie 2007. Aceasta masura s-ar putea sa nu fie si pe placul micilor actionari.
Teoretic, cheltuielile cu aceste plati compensatorii trebuie prinse in bugetul de venituri si cheltuieli si supuse votului Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) Petrom, programata pentru luna noiembrie. „Daca aceasta cheltuiala nu este in folosul actionarilor, se poate cere tragerea la raspundere, in instanta, a administratorilor, pentru prejudiciere.
Mai exista varianta ca OMV sa-si asume singura aceste plati, nu sa le puna in spinarea tuturor actionarilor", declara sur