Hopul nu a fost inca trecut. Astfel s-ar putea rezuma reactiile oamenilor politici la Raportul de monitorizare al Comisiei Europene. Totusi, n-au lipsit laudele, dar nici criticile. Pe de o parte puterea bifeaza in dreptul ei, primul raport european favorabil Romaniei. De cealalta parte, PSD, care a inchis negocierile in 2004, crede ca actuala putere nu a facut eforturi suficiente astfel incat amanarea aderarii sa nu mai fie pusa in discutie.
Traian Basescu sustine ca avem cel mai bun guvern din ultimii 15 ani. Asta nu-l va impiedica insa sa faca presiuni prin declaratii publice pentru aplicarea legii. Mai mult, seful statului afirma ca va veghea sa nu se instaleze grupuri de interese in jurul Guvernului, grupuri de interese care ar putea compromite lupta anticoruptie. "Din 11 steaguri rosii cate au fost pentru aplicarea clauzei de salvgardare, in prezent au ramas doar doua - securizarea frontierelor si lupta anti-coruptie. Voi continua sa exercit presiuni pe institutiile statului pentru ca legea sa fie aplicata. Sa devina egal aplicata, si celui care fura doua gaini si celui care fura o banca", a afirmat Basescu.
De asemenea, el a cerut totala responsabilitate celor care lucreaza in domeniile mentionate in raport ca fiind inca sensibile. "Toleranta zero la coruptie este ceea ce ne trebuie acum pentru a fi convingatori. Trebuie sa se treaca la aplicarea legilor Justitiei pentru ca acest domeniu sa devina performant, iar acest lucru nu este in mana Guvernului, ci a fiecarui judecator, procuror si politist", a mai spus Basescu.
Tariceanu: O radiografie obiectiva
"Raportul de tara este o radiografie obiectiva a situatiei actuale a Romaniei", este de parere premierul Tariceanu. El adauga ca Bucurestiul a facut suficiente progrese de substanta in ultimele zece luni, pentru ca aderarea la 1 ianuarie 2007 sa fie mai mult decat o data t