In declaratia sa oficiala pe marginea Raportului privind monitorizarea angajamentelor luate de Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a tinut sa sublinieze progresele facute de Romania atragand insa atentia totodata asupra necesitatii intensificarii eforturilor autoritatilor de la Bucuresti pentru rezolvarea problemelor ramase.
''Romania a inregistrat progrese de netagaduit din 2004, in toate domeniile. In unele dintre acestea, intensificandu-si in mod deosebit eforturile in 2005, ceea ce a condus la accelerarea reformelor'', a spus el in context. ''In acelasi timp, insa, Romania mai are multe lucruri de facut, iar Raportul arata care sunt domeniile in care este nevoie de eforturi urgente daca vrea sa fie pregatita pentru aderare la 1 ianuarie 2007'', a mai spus Scheele.
O parte a acestor probleme, precum cele legate de coruptie si securizarea frontierelor, vor ''juca un rol direct in decizia de anul viitor a Comisiei privind o eventuala amanare a aderarii pana in 2008'', a precizat Scheele.
''Potrivit acestuia, si alte probleme vor avea un impact puternic, mai ales asupra capacitatii Romaniei de a beneficia de oportunitatile oferite de aderarea la 1 ianuarie 2007. De exemplu, capitolul atat de vast si complicat al agriculturii, domeniu in care, anul trecut se constatau intarzieri semnificative. ''Progresul s-a realizat in circumstante adesea foarte dificile, dar el trebuie sa continue in urmatoarele luni'', a subliniat Scheele. Dat fiind ca timpul ramas pentru solutionarea intarzierilor este foarte scurt, seful Delegatiei Comisiei Europene a lansat un apel catre clasa politica romanesca cerandu-le sa depaseasca disputele politice interne. ''Nu este timp de pierdut aratand cu degetul si intrand in jocurile politice de aruncare a vinei de la unul la altul. Continui sa fiu