Raportul de monitorizare al Comisiei Europene arata o probabilitate mica pentru a fi activata clauza de salvgardare, daca Romania nu va face greseli ireparabile, considera analistii economici. Termenii folositi in redactarea Raportului de monitorizare sunt considerati previzibili de majoritatea analistilor. Acestia sugereaza guvernantilor sa poata gasi o modalitate de colaborare cu Fondul Monetar International (FMI) si in prima parte a anului viitor.
Romania si Bulgaria au fost o "veste buna" pentru o Uniune Europeana in criza politica si economica: "Fara a nega progresele facute, cred ca Bruxelles-ul este interesat sa mai fie si vesti bune. Nu cred ca mai exista riscul unei clauze de salvgardare, daca nu facem gafe majore", a afirmat Bogdan Baltazar. Principalele probleme ridicate au fost coruptia si securitatea frontierelor.
Autoritatile romane sunt nevoite sa "pieptane" contractul cu EADS si sa inceapa foarte repede procesul de securizare a frontierelor. In chestiunea coruptiei, Baltazar ii considera pe magistrati direct responsabili de imbunatatirea imaginii Romaniei si crede ca la nivel legislativ si politic s-au facut deja pasii necesari: "Sper ca magistratura romaneasca o sa priceapa responsabilitatea care apasa asupra ei", a adaugat Baltazar.
Raportul de tara e o radiografie
Raportul de tara prezentat de Comisia Europeana este o radiografie a situatiei actuale si precizeaza sec care sunt problemele pe care le avem la examenul de admitere in Uniunea Europeana (UE): "Raportul arata exact si corect situatia in care se prezenta Romania pana acum 2 saptamani. Nu lauda, nu este un succes, dar nici un insucces, exista riscul sa spuna clar ca vom fi primiti in 2008. Trebuie sa rezolvam problemele concrete pe care le avem. Mai important este urmatorul raport, care va aparea la anul, in aprilie si care va contine propunerea de inte