"Intri in gara pe riscul tau" este sfatul politistilor pentru cei care calatoresc cu trenul noaptea. Asta, deoarece intrarea in cladirea CFR, holul de la informatii si casa de bilete sunt invaluite in intuneric. Nu este vorba despre economie la energia electrica, ci doar de birocratie.
E nevoie de o aprobare de la Regionala Brasov pentru montarea unui bec sau schimbarea celui care s-a ars acum mai bine de un an.
Odata ajuns in cladire, risti sa nu mai iesi cu toate lucrurile pe care le ai asupra ta sau intreg. Asta pentru ca, dupa lasarea serii, hoti, talhari ,vagabonzi si oameni lipsiti de un adapost ocupa locurile calatorilor pana dimineata. Bauti, cu haine slinoase, agresivi si cu un limbaj de mahala, acestia ocupa noapte de noapte zona garii.
Autoritatile nu au fonduri pentru sedii sociale, asa ca problema ramane in asteptare. In acest timp, zeci de oameni isi traiesc viata in gara.
Lege de gunoier
Marea lor majoritate au crescut in gara si spun ca ei au fost acolo primii, iar cei care vin doar noaptea sunt intrusi, pentru ca le ocupa scaunele. O noapte in gara te face sa te intrebi daca nu cumva traiesti intr-o alta tara, atat de saraca incat gara a fost transformata in loc de dormit.
Dovada sta depoul CFR si spatiul din spatele unei cladiri a CFR-ului, care a fost pe timp de vara casa acestor oameni fara adapost. Acum, ca s-a lasat frigul, vagabonzii au parasit petecul de iarba pe care au dormit mai bine de o jumatate de an si s-au refugiat in sala de asteptare a garii, peste care s-au facut stapani.
Imbracati cu doua paltoane si doua randuri de haine, nu mai simt frigul si nici nu sunt incomodati de scaunele de plastic pe care dorm.
De atatia ani de cand isi duc veacul pe langa s