Clujenii care inca nu s-au debransat de la instalatiile de termoficare vor avea facturi mai ridicate, dupa ce judetul Cluj a primit de la Guvern de doua ori mai putini bani decat cei alocati anul trecut ca ajutor social pentru incalzirea locuintei.
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a avertizat ieri ca ponderea va scadea in continuare, astfel ca sunt sanse mari ca anul viitor subventiile pentru caldura sa se reduca la zero.
Doar 40 de miliarde de lei au fost alocate in acest an pentru subventionarea energiei termice livrata populatiei, dupa ce anul trecut la acelasi capitol au fost alocate 79 de miliarde. "De la 1 ianuarie 2007 energia termica nu va mai fi subventionata deloc.
Ar fi nefiresc ca intr-o singura tara energia sa fie subventionata si in tot restul tarilor, nu", a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj. Nicoara admite cu toate acestea ca subventionarea energiei termice livrata populatiei este "o componenta destul de importanta".
In plus, pretul de referinta al gigacaloriei va urca cu aproape 200 de mii de lei incepand din 1 noiembrie.
Purtatorul de cuvant al Regiei Autonome de Termoficare Cluj, Dorin Racoczi, sustine ca diferenta intre pretul real de productie al gigacaloriei si cel platit de populatie va fi recuperata oricum de la consiliile locale, chiar daca diferenta s-a dublat in acest an. "Nu cred ca e o problema recuperarea diferentei de la bugetul local.
Regia de Termoficare va incasa in final diferenta", a declarat Racoczi. In acest moment pretul real de productie al gigacaloriei pentru cartierul Manastur de exemplu, este de aproape 1,3 milioane de lei, in vreme ce pretul platit de populatie este de 896.000 de lei. Din 1 noiembrie pretul platit de populatie va creste la peste un milion de lei.
De precizat ca pretul platit de populatie a urcat