© CLUJEANUL(Foto: )
Afacerea "Sapca verde" inseamna trecerea ilegala a terenului aflat la iesirea din Cluj spre Oradea din proprietatea statului roman in cea a societatii Agroindustriala si de aici, la un pret mult subevaluat, firmei Polus Transilvania, administrata de omul de afaceri Arpad Paszkany. Acestea sunt concluziile unui raport al fostului sef al Corpului de Control al Guvernului, Ovidiu Grecea.
"La nivel inalt"
Cristian Istratescu, fostul director al Agroindustriala, sustine ca afacerea a fost gandita la Bucuresti, la nivel inalt, intre reprezentantii companiei Polus, Presedintia Romaniei si Guvernul de la acea vreme.
Cazul "Sapca verde" a revenit vara aceasta in atentia opiniei publice deoarece firma Polus a inceput decopertarea terenului, folosit de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) pana atunci, desi dreptul de proprietate este inca in litigiu intre cele doua parti.
De partea reprezentantului Polus, Arpad Paszkany, a fost o Hotarare de Guvern din mai 2005, care dadea dreptul ca pe terenurile in litigiu partile care detin acte de proprietate sa poata construi chiar daca procesul este inca in desfasurare.
Inainte de pronuntarea unei sentinte definitive, Polus a propus USAMV o tranzactie prin care litigiul sa fie stins si pe teren sa fie demarata investitia estimata a se ridica la 140 de milioane de euro.
Terenul tuturor
Povestea este, insa, mult mai complicata. Pe langa Polus si UASMV, terenul in discutie este revendicat si de Asociatia "Fii Vechiului Manastur", ai carei membri sunt veterani de razboi sau urmasi ai acestora, improprietariti printr-o reforma din 1945, dar si de Katalin Roy Chowdhury, urmasa grofului Alexandru Mikes, proprietarul "Sepcii verzi" p