Raportul de tara, dat publicitatii marti de Comisia Europeana (CE), a starnit, dupa cum era de asteptat, reactii pozitive din partea puterii si critici din partea opozitiei, care s-au contopit intr-un schimb de replici adesea politicianiste. Concluziile analizei arata ca si Clujul mai are multe de facut pentru a fi pregatit de aderare la Uniunea Europeana.
In domeniul Justitiei, primul lucru semnalat in raport, ca un important pas inainte, este adoptarea de catre Guvern a Planului de Strategie si Actiune pentru anii 2005-2006. Din acest plan face parte modificarea celor trei legi ale Justitie, din iulie, CE apreciind ca au fost aduse multe elemente pozitive.
ZIUA de Cluj a cules la vremea respectiva opiniile si propunerile magistratilor clujeni cu privire la reforma ministrului Monica Macovei.
O parte dintre acestia si-au simtit amenintate functiile, dar au rasuflat usurati dupa controversata decizie a Curtii Constitutionale prin care s-a eliminat examinarea tuturor sefilor de instante si trimiterea in pensie a tuturor magistratilor trecuti de varsta specificata in lege.
Totusi, nu s-a reusit permanentizarea activitatii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), fapt resimtit din plin la Cluj. Unul dintre membrii CSM este chiar presedintele Curtii de Apel Cluj, Virgil Andreies, care nu renunta la functie, desi alt membru CSM clujean, Alexandrina Radulescu, a renuntat de curand chiar si la activitatea de judecator.
CE a amintit in raport de studiul asupra independentei magistratilor realizat de asociatia Transparency International.
Reactiile magistratilor clujeni dupa publicarea studiului, prezentate pe larg de ZIUA de Cluj intr-o editie anterioara, au scos la iveala supararea magistratilor cu privire la faptul ca mass-media prezi